Wódka produkowana w Anglii z ziemniaków odmiany Król Edward, bogatych w skrobię i cukier, destylowana w mieszance miedzianych alembików i kolumny destylacyjnej w hrabstwie Cambridge. Nie jest filtrowana na zimno co nadaje jej unikatową oleistą konsystencję. Projekt butelki nawiązuje do wojennych piersiówek, jednak wykończona jest ona w wyjątkowo wysokim standardzie. Squadron 303 to wódka która przechodzi bardzo powolny proces destylacji, pięciostopniową filtrację wody i 10-dniowe dojrzewanie co sprawia, że 100% naturalna wódka Squadron 303 jest niewiarygodnie gładka.
Jej historia sięga 1939 roku, kiedy to po inwazji Polski przez armię niemiecką setki polskich pilotów dołączyło do RAF, aby kontynuować walkę między sojusznikami. Dywizjon 303 był najlepszym oddziałem wojsk RAF, z największą liczbą zwycięstw i zestrzelonych samolotów wroga. Kiedy piloci przebywali na ziemi, a nie w powietrzu, zajmowali się destylacją alkoholu z ziemniaków. Projekt wódki Squadron 303 nawiązuje do pamiętnych, bohaterskich czasów polskich pilotów wojskowych.
Dywizjon 303 dał początek wielu opowieściom o waleczności i legendzie świętując swoje umiejętności bojowe i życie w Anglii. Jedna z historii mówi, że piloci potajemnie przywieźli z nimi kawałek Polski, destylując własną wódkę w bazie RAF, aby świętować ich zwycięstwa i przypomnieć sobie o swojej ojczyźnie. Ta nieznana, wielka historia pojawiła się po dziesięciu latach po zakończeniu wojny, odkrywając kolbę wódki należącą do Waleriana Zaka, jednego z 303 przywódców dywizjonu. To był początek przygody wódki z eskadrą 303.