Botanist Gin powstaje w Szkockiej destylarni Bruichladdich, a do jego produkcji wykorzystuje się alembik typu Lomond Still niegdyś wykorzystywany do produkcji Whisky. Oprócz klasycznych 9 składników ziołowych do wytwarzania tego Ginu używa się 22 lokalnych ziół, korzeni czy kwiatów. Są to m.in.: Mięta jabłkowa, Rumianek, Ostrożeń polny, Brzoza omszona, Czarny bez, Kolcolist, Głóg, Wrzos, Jałowiec, Przytulina, Melisa lekarska, Wiazówka błotna, Bylica, Konicznyna łąkowa, Mięta, Marchewnik anyżowy, Woskownica, Wrotycz, Tymianek, Ożanka nierównoząbkowa. Każde z nich jest ręcznie zbierane przez grupę specjalistów z okolicznych wzgórz, bagien czy wybrzeża. To dziedzictwo wyspy Islay możmy poczuć w kieliszku jako odyseje smaków pędzących jak kolejka górska.
Zapach delikatnie słodka mięta, jabłka, wiosennej ściółki, jałowca, kolendry i anyżu. W tle doszukać się możemy skórek cytrusów i bukietu letnich kwiatów. Smak bogaty i gładki, z początku zimny a po chwili możemy wyczuć ciepło i absolutną czystość jaką daje powolna destylacja. Jest w nim świeżość cytrusów i bogaty świat smaków stymulujących nasze zmysły. Finisz oddaje całe to bogactwo smaków powstałych w starym alembiku destylującym na niebiańskim wybrzeżu.