
Marka J.A. Baczewski przywraca polskie tradycje produkcji whisky. Kontynuuje historię Special Polish Whisky wytwarzanej od początku XX wieku w lwowskiej destylarni Baczewskiego. Dzisiejsza J.A. Baczewski Whisky to nowoczesne odwzorowanie nie tylko receptury, ale i opakowania pierwowzoru.
W ciągu pięciu ostatnich lat rynek whisky w Polsce podwoił się. To najszybciej rozwijająca się kategoria alkoholi. Rosnące dochody i aspiracje Polaków zmieniają ich stosunek do alkoholu. Podczas gdy konsumpcja czystej wódki spada, wydatki konsumentów na whisky przekroczyły już 2 miliardy złotych i wynoszą tyle samo, co wydatki na wino. Poszukujemy różnorodności, autentyczności i produktów z tożsamością.
- Nadszedł więc czas na odkrycie polskich korzeni w produkcji whisky. Jedną z takich historii jest Special Polish Whisky wytwarzana od początku XX wieku w lwowskiej destylarni Baczewskiego. J.A. Baczewski Whisky kontynuuje te tradycje. Podwyższona zawartość alkoholu przy jednocześnie unikalnej recepturze na łagodną aromatyczną whisky to właśnie produkt wywodzący się ze starej lwowskiej szkoły whisky - podkreśla Robert Ogór.