Toruńskie Wódki Gatunkowe to rozlewnia otwarta już od 1884 roku. Przez 127 lat funkcjonowała pod nazwą Zakład Przemysłu Spirytusowego Polmos Toruń. W 2011 roku zakład został wykupiony przez polską spółkę Chemirol. Od 2014 roku zakład nosi bieżącą, dobrze nam znaną nazwę. Wódki są wytwarzane w tych samych budynkach, co na pocztku działalności rozlewni, nadając każdemu nowo trunkowi nutki historii. Budynki, w których dochodzi do procesów wytwarzania Toruńskich Wódek Gatunkowych mają grubo ponad 100 lat.
Wódka jednorodna to alkohol uzyskany w procesie ratyfikacji wyłącznie z jednego surowca. Toruńska wódka dzieli się na cztery wersje, ziemniaczaną, żytnią, pszeniczną oraz jęczmienną.
Wódka Jednorodna Ziemniaczana to Polski trunek wytwarzany oczywiście z ziemniaków, co wpłynęło na lekko słodki smak z "zimną" nutą. Woda wykorzystana do produkcji trunku pochodzi z własnych studni głębinowych. Zalecane by spożywać lekka schłodzoną, w temperaturze 10-12°C.