Black Ram to bułgarski blend, niezwykle popularny zwłaszcza wśród turystów odwiedzających ten piękny kraj. Jak na tak niewysoką cenę, trunek oferuje walory smakowe i aromatyczne na naprawdę wysokim poziomie. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny (40%), a całość emanuje niezwykłą świeżością. Warunki klimatyczne Bułgarii nadają whisky niepowtarzalnego charakteru.
Black Ram to szkocki blend tworzony z 30 destylatów, w tym 26 to whisky słodowa. Nie wszystkie produkowane są na terenie Bułgarii, część z nich sprowadzana jest ze Szkocji. Obróbka zacieru rozpoczyna się od fermentacji w specjalnych kotłach warzelniczych. Ten etap trwa maksymalnie trzy dni i decyduje o smakowych walorach trunku. Drożdże gorzelnicze wówczas zamieniają się w cukier. Następnie sfermentowany zacier poddawany jest destylacji. Black Ram może poszczycić się klasyczną, tradycyjną metodą, stosowaną również w Szkocji i Japonii. Pierwsza część destylacji odbywa się w dużych, miedzianych alembikach, zwanych Spirit Still i jej celem jest wydzielenie zacieru z alkoholu. Drugi etap destylacji, nadzorowany przez specjalistę Master Distillera, ma miejsce w mniejszym alembiku. Maturacja odbywa się w dębowych beczkach, które – jak głosi producent - leżakują u stóp Rodopy, w okolicach jeziora Sziroka Polyana co najmniej 3 lata. Po osiągnięciu charakterystycznego lecz nienachalnego smaku, dochodzi do butelkowania.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791