W Cardhu proces fermentacji jest wydłużony i trwa około 75 godzin. Późniejsza destylacja odbywa się bardzo powoli, co pozwala whisky wejść w reakcję chemiczną z miedzią pokrywającą alembik, wpływając niewątpliwie na jej późniejszy, delikatnie metaliczny i charakterystyczny smak. Słód używany do produkcji Cardhu 15 yo podgrzewany jest suszonym torfowym dymem, co nadaje finalnemu produktowi jedynie delikatnym dymny charakter, idealnie wpisując się tym samym w charakter whisky ze Speyside. Cardhu 15 yo, sygnowaną jako „single malt”, leżakuje się w beczkach po bourbonie; dla odróżnienia, dla swoich blendów i na potrzeby koncernu Johnnie Walker destylarnia Cardow (Cardhu) starzy swoje trunki w dębowych beczkach po sherry. Fabryka wyposażona jest w trzy pary alembików, a roczna produkcja obejmuje ponad 3 miliony litrów alkoholu.
Starzejący się przez 15 lat destylat zachwyca warstwami owoców i toffi, często opisywany jest jako jedwabisty, ciepły i czysty. Delikatne owoce tropikalne i lekkie „owocowe ciasto” łagodzą podniebienie, w czasie gdy bardziej wytrawne nuty dębu i „przypalonych smaków” nadają jej charakteru i mocy.
Kolor: starzone złoto, pełny
Nos: intensywnie dębowy ze świeżością jabłka, gruszki, bananów i winogrona. Po chwili ciepłe nuty słodowe, także syrop klonowy, sherry, marcepan, wanilia i leśne jagody.
Smak: gładki, bardzo delikatny, zauważalne przyprawy korzenne, intensywny słód, miód, tost z masłem, skórka pomarańczowa i czerwone wino. Po drugim łyku do głosu dochodzi dąb w parze z gorzką czekoladą, migdałami, wanilią i delikatną spalenizną. Zbalansowany.
Finisz: słodkawy, średnio długi lub średni.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791