Wyjątkowa whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia przy użyciu kolumny destylacyjnej. Jest gładka, słodka i dosyć złożona co odróżnia ją od typowych whisky zbożowych (single grain). To właśnie użycie słodowanego jęczmienia i dojrzewanie w najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu dodało jej charakteru i zapewniło zaskakującą harmonię smaku i aromatu. W zapachu aromaty świeżo ściętego jęczmienia, słodu, biszkoptów, ciastek maślanych pieczonych jabłek z delikatnym muśnięciem skórki cytryny. W smaku słodka i świeża, z nutami soku ananasowego, słodkiej wanilii, dębiny i akcentami przypraw. Finisz jest delikatny, z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i soczystą słodyczą. Sprzedawana w charakterystycznej, eleganckiej czarnej butelce i tubie.
Destylarnia Loch Lomond wyznacza granicę między Lowlands i Highlands w Szkocji. Historia rozpoczęła się w 1772 roku wraz z otwarciem destylarni Littlemill w miejscu starego browaru, w zamku Dunglass w Bowling. Litllemill była najstarszą destylalrnią w Szkocji, w której okres produkcji whisky sięga XIV wieku. Z biegiem lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, aż trafiła do amerykańskiego dżentelmena Duncana Thomasa. Amerykanin zainspirowany pięknem regionu Highland, zdecydował się na budowę nowej destylarni - Loch Lomond. Gorzelnia została otwarta w 1964 roku, a produkcję słodu rozpoczęto rok później. Po 20 latach destylarnia została zamknięta, jednak po 3 latach nieobecności na rynku whisky, doszło do jej wykupu przez Alexandra Bulloch i jego firmę Glen Catrine. Na przetrzeni kilkudziesięciu lat obecny właściciel rozbudował destylarnię m.in. o dwa nowe destylatory słodowe. W 1994 roku była jedyną Szkocką destylarnią produkującą zarówno whisky grain, jak i malt.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791