INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Black Ram to bułgarski blend, niezwykle popularny zwłaszcza wśród turystów odwiedzających ten piękny kraj. Jak na tak niewysoką cenę, trunek oferuje walory smakowe i aromatyczne na naprawdę wysokim poziomie. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny (40%), a całość emanuje niezwykłą świeżością. Warunki klimatyczne Bułgarii nadają whisky niepowtarzalnego charakteru.
Black Ram to szkocki blend tworzony z 30 destylatów, w tym 26 to whisky słodowa. Nie wszystkie produkowane są na terenie Bułgarii, część z nich sprowadzana jest ze Szkocji. Obróbka zacieru rozpoczyna się od fermentacji w specjalnych kotłach warzelniczych. Ten etap trwa maksymalnie trzy dni i decyduje o smakowych walorach trunku. Drożdże gorzelnicze wówczas zamieniają się w cukier. Następnie sfermentowany zacier poddawany jest destylacji. Black Ram może poszczycić się klasyczną, tradycyjną metodą, stosowaną również w Szkocji i Japonii. Pierwsza część destylacji odbywa się w dużych, miedzianych alembikach, zwanych Spirit Still i jej celem jest wydzielenie zacieru z alkoholu. Drugi etap destylacji, nadzorowany przez specjalistę Master Distillera, ma miejsce w mniejszym alembiku. Maturacja odbywa się w dębowych beczkach, które – jak głosi producent - leżakują u stóp Rodopy, w okolicach jeziora Sziroka Polyana co najmniej 3 lata. Po osiągnięciu charakterystycznego lecz nienachalnego smaku, dochodzi do butelkowania.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791