MARSALA

Bardzo słodkie, włoskie wino wzmacniane, wytwarzane rejonie Marsala na włoskiej Sycylii, o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr.Czasami występuje również w wersji wytrawnej. Używana jest najczęściej do deserów, m.in. do słynnego Zabaglione. Marsala podawana jest także jako aperitif, jako wino deserowe oraz z serami typów parmezan, gorgonzola i roquefort.

Produkowana jest z odmian Grillo, Inzolia, Catarratto i innych. Wyróżnia się następujące rodzaje marsali:

    Fine starzona do roku
    Superiore starzona co najmniej dwa lata
    Superiore Riserva starzona co najmniej cztery lata
    Vergine e/o Soleras starzona co najmniej pięć lat
    Vergine e/o Soleras Stravecchio e Vergine e/o Soleras Riserva starzona co najmniej dziesięć lat

Producent:
Wybierz producenta
Wyników 1 - 7 z 7
Marsala-Semi-Seco-Intorcia
Cena:
89,00 zł
Marsala-Fine-Sweet-Intorcia
Cena:
65,00 zł
Marsala-Fine-Sweet-Intorcia8
Cena:
65,00 zł
Marsala-Fine-Sweet-Intorcia9
Cena:
65,00 zł
Marsala-Ambra-Dolce-Intorcia
Cena:
89,00 zł
marsala-pellegrino-fine
Cena:
59,00 zł