![brak obrazka](/components/com_virtuemart/assets/images/vmgeneral/noimage.gif)
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa, człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
16-letnia whisky Aberlour jest leżakowana w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Ma ona piękny, głęboki bursztynowy kolor. Jej bukiet jest bogaty w nuty rodzynkowe, orzechowe, ale można również wyczuć woń kwiatów. Na podniebieniu pełna i gładka, wyczuwalne są śliwki, kwiaty, przyprawy korzenne wraz z subtelną dębiną. Finisz długi, rozgrzewający.