Kolor: bogaty karmel;
Zapach: słodki, lekki akcent jodu i goździków;
Smak: pełny, przyjemna goryczka, przyprawy, torf oraz nuta anyżu i kandyzowanego imbiru;
Finisz: średnio-długi, taniny.
Ten single malt Akashi leżakuje przez 12 lat w używanych beczkach po hiszpańskiej brandy. Dymny finisz nie jest efektem obróbki torfowej, ale raczej zastosowania tego typu beczek.
Whisky Akashi jest jedyną na świecie whisky wytwarzaną prez Toji (wielkiego mistrza w sztuce robienia sake). Dlatego też Akashi wyróżnia wdrażanie metod produkcji sake do procesów powstawania whisky. W przypadku tego brandu, naczynie do destylacji jest mniejsze niż używane zarówno przez szkocke, jak i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom alkoholu fuzlowego. Dzięki temu whisky Akashi nie wymaga aż tak długiego procesu leżakowania, a jej bukiet aromatów jest gładki i delikatny.