Disaronno to jedna z największych marek alkoholi i jeden z najpopularniejszych likierów na świecie. Produkowany we Włoszech na bazie migdałów i pestek moreli wg starej rodzinnej receptury.
Aksamitny, wyrafinowany i niepowtarzalny smak DISARONNO wywodzi się z jednego z najbardziej romantycznych i twórczych okresów w historii Włoch – Renesansu. W 1525r., artysta Bernardino Luini, błyskotliwy uczeń Leonardo da Vinci, otrzymał zlecenie namalowania fresku Madonny Cudów w Saronno (Madonna dei Miracoli), gdzie nadal go można podziwiać. Muzą artysty przy powstawaniu dzieła Madonny, została piękna lokalna karczmarka. W dowód wdzięczności, dziewczyna przygotowała dla artysty specjalny prezent, butelkę pełną bursztynowego likieru, pachnącego i aksamitnego, który mieszkańcy Saronno nazywali Amaretto. Tak wg legendy powstało słynne DISARONNO. I jest w tym wiele prawdy gdyż w roku 1600 wiele rodzin zajmowało się lokalną produkcją likierów i nalewek.
Jedną z takich rodzin, była rodzina Reina, członek tego rodu - Giovanni Reina odnalazł starą recepturę likieru, którą Rodzina Reina strzeże do dziś, przekazując go kolejnym następcom z pokolenia na pokolenie. Sława Disaronno spowodowała że ma on dzisiaj wielu naśladowców, którzy nigdy jednak nie zdołali mu dorównać ani jakością ani smakiem.