Koniak Martell VS jest kompozycją dojrzałych eaux de vie, czyli destylatów winnych, z których najmłodszy leżakował między 5 a 7 lat. Martell od 1715 roku jest arcydziełem cierpliwości, pasji i doskonałości. Sztuka jest esencją życia - Martell jest esencją Sztuki.
Głęboko w samym sercu południowo – zachodniej Francji leży region Charente - od 1715 r. siedziba rodziny Martell, najstarszego ze wszystkich kluczowych wytwórców koniaku. Jak głosi miejscowa legenda, około 300 lat temu to magiczne miejsce zostało odkryte przez jaskółkę, która zakochawszy się w nim, powracała rok po roku tak, że w końcu jej pióra nabrały złocistego odcienia, niczym dobrze dojrzały koniak. W ten sposób jaskółka stała się symbolem Martella – symbolem rozpoznawanym na całym świecie.
Dojrzewanie Martella odbywa się w specjalnie przygotowanych beczkach ręcznej roboty z dwóch rodzajów dębiny. Leżakując w usytuowanych na poziomie ziemi, specjalnie zaprojektowanych magazynach, eaux-de-vie absorbują taninę i inne substancje aromatyczne zawarte w drewnie. Porowatość drewna sprawia, że część koniaku odparowuje prowadząc do powstania swoistego „żółtawo – złotego” zabarwienia i aromatu. Odparowany koniak, określany w nieco poetycki sposób „działką dla aniołów”, stanowi ilościowo stratę rzędu 2%, co w przypadku Martella jest odpowiednikiem około trzech milionów butelek rocznie.