![brak obrazka](/components/com_virtuemart/assets/images/vmgeneral/noimage.gif)
Benromach jest destylarnią położoną w mieście Elgin. Została założona w 1898 roku przez D. MacCalluma oraz F.W. Brickmanna. Od roku 1993 prawowitym właścicielem jest przedsiębiorstwo Gordon & MacPhail, które w 1998 roku otworzyło najmniejszą gorzelnię z tego regionu Szkocji. Firma skupia się głównie na jakości oferowanych produktów, nie na wolumenie sprzedaży. W destylarni produkowane jest około 500 tys litrów rocznie.
Benromach 10YO to Single Malt dojrzewające przez 9 letni okes czasu w 2 rodzajach beczek (80% bourbon i 20% sherry). W ostatnim roku przygotowania trunku leżakuje w pierwszy raz napełnianych beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso. Finalna moc whisky jest niezmieniana względem wyniku z beczki po maturacji.
Zapach: Sherry, jabłka, gruszki z nutą wanilii i słodu.
Smak: Czarny pieprz, maliny, truskawki, mleko czekoladowe oraz nuty skórki pomarańczowej.