Benromach jest destylarnią położoną w mieście Elgin. Została założona w 1898 roku przez D. MacCalluma oraz F.W. Brickmanna. Od roku 1993 prawowitym właścicielem jest przedsiębiorstwo Gordon & MacPhail, które w 1998 roku otworzyło najmniejszą gorzelnię z tego regionu Szkocji. Firma skupia się głównie na jakości oferowanych produktów, nie na wolumenie sprzedaży. W destylarni produkowane jest około 500 tys litrów rocznie.
Benromach 15 YO określany jest przez producenta mianem "whisky oddającej styl single maltów ze Speyside sprzed 60 lat ubiegłego stulecia". Proporcje tej wersji są praktycznie odwrotne w stosunku do 10-cio letniej Benromach, będącej edycją dojrzewającą przez okres 9-ciu lat w 2 rodzajach beczek (80% bourbon i 20% sherry. W ostatnim roku produkt leżakuje w beczkach po hiszpańskich sherry Olorosso, z których część z nich jest mocno wypalana.
Zapach: bogaty, sherry, skórka pomarańczowa, wanilia, suszone daktyle, orzechy włoskie, herbata rumiankowa, gałka muszkatałowa, imbir oraz cynamon;
Smak: suszone owoce, figi, śliwki, daktyle, wanilia, rodzynki, orzechy włoskie, mleczna czekolada, pieprz oraz nutki dymne z dębem
Finisz: długi, wyczuwalne rodzynki, karmel, skórka pomarańczy, kakao oraz dym torfowy.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791