Kolor: bursztyn;
Zapach: trawiasty z akcentami pomarańczy i mięty;
Smak; miękki, przyjemny, czekoladowy z nutami pomarańczy;
Finisz; krótki i przyjemny, przepełniony czekoladą;
Destylarnia Cardhu została założona w 1824 roku przez John'a Cumming'a oraz jego żonę Helen. Pierwotnie funkcjonowała jako gorzelnia sezonowa, produkując destylat po zbiorach własnych plonów. Pomimo upływu wielu lat, do dziś znana jest historia o sprzedaży butelek whisky przez Helen Cumming, która wyczekiwała klientów w oknie swojego domu. Ze względu na wzgórze, na którym znajdowała się gorzelnia, Helen widziała zbliżającą się policję i rzucała na siebie mąkę, tłumacząc się, że jest w trakcie pieczenia chleba, przy czym również maskowała woń alkoholu. Następnie proponowała policji herbatę i wywieszała flagę, aby dać sygnał o zagrożeniu pozostałym pobliskim gorzelniom.
Ciekawostki:
- Już przed 1885 rokiem, spora część produkcji Cardhu trafiała do blendów Johnnie Walker'a, co ma miejsce do dnia dzisiejszego. (Obecnie wspólny właściciel - Diageo)
- Pierwsze aparaty destylacyjne gorzelni Glenfiddich, pochodziły ze starego budynku Cardhu, sprzed przebudowy destylarni.