Zapach: bogaty, aromaty wanilii, gorzkiej czekolady, pomarańczy oraz śliwki;
Smak: pełen i harmonijny, wyczuwalny karmel, suszone śliwki, czarna kawa oraz cynamon;
Finisz: długi, tony cytrusów i gorzkiej czekolady.
Dalmore to destylarnia zajmująca się produkcją wyłącznie single malt whisky. Zlokalizowana jest w mieście Alness, leżącym w regionie Highlands w Szkocji. Została założona w 1839 roku nieopodal rzeki Alness, która służyła do transportu whisky, jak i pobierano z niej wodę do produkcji whisky, posiadając do tego wyłączne prawo. Od 1867 roku w zarządzie spółki zasiada klan Mackenzie, przez co na etykiecie widnieje symbol głowy jelenia. Spisana legenda przekazywana z pokolenia na pokolenie świadczy, że w 1263 roku, Aleksander III został uratowany przez jednego z członków klanu Mackenzie, który przebił włócznią rozwścieczonego jelenia.
Podczas pierwszej wojny światowej destylarnia była wykorzystywana jako miejsce produkcji min przez amerykańską armię. Jednak od 1917 roku brytyjska Royal Navy również produkowała miny głębinowe nieopodal destylarni. W 1920 roku doszło do wybuchu jednej z nich przez co znaczna część destylarni uległa zniszczeniu w wyniku pożaru, jak i samej eksplozji. Późniejsza walka o odszkodowanie pomiędzy Andrew Mackenzie i Royal Navy trwała ponad pół dekady, sięgając nawet Izby Lordów.
W 1960 roku doszło do fuzji pomiędzy rodziną Mackenzie a firmą Whyte & Mackay co finalnie wpłynęło na znaczne rozszerzenie oferty gorzelni.