Gładka, bogata i krągła jest uosobieniem stylu destylarni Dalmore. Przez 12 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu. Następnie rozdzielona do trzech rodzajów beczek po sherry i na nowo połączona. Zachwyca aromatem marmolady pomarańczowej, cynamonu, gałki muszkatołowej. W ustach mandarynki, wanilia, imbir i jabłka.
Dalmore to destylarnia zajmująca się produkcją wyłącznie single malt whisky. Zlokalizowana jest w mieście Alness, leżącym w regionie Highlands w Szkocji. Została założona w 1839 roku nieopodal rzeki Alness, która służyła do transportu whisky, jak i pobierano z niej wodę do produkcji whisky, posiadając do tego wyłączne prawo. Od 1867 roku w zarządzie spółki zasiada klan Mackenzie, przez co na etykiecie widnieje symbol głowy jelenia. Spisana legenda przekazywana z pokolenia na pokolenie świadczy, że w 1263 roku, Aleksander III został uratowany przez jednego z członków klanu Mackenzie, który przebił włócznią rozwścieczonego jelenia.
Podczas pierwszej wojny światowej destylarnia była wykorzystywana jako miejsce produkcji min przez amerykańską armię. Jednak od 1917 roku brytyjska Royal Navy również produkowała miny głębinowe nieopodal destylarni. W 1920 roku doszło do wybuchu jednej z nich przez co znaczna część destylarni uległa zniszczeniu w wyniku pożaru, jak i samej eksplozji. Późniejsza walka o odszkodowanie pomiędzy Andrew Mackenzie i Royal Navy trwała ponad pół dekady, sięgając nawet Izby Lordów.
W 1960 roku doszło do fuzji pomiędzy rodziną Mackenzie a firmą Whyte & Mackay co finalnie wpłynęło na znaczne rozszerzenie oferty gorzelni.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791