To rzadkie wydanie whisky z gorzelni Glenfiddich, położonej w samym sercu regionu Speyside, w Dufftown. Edycja 26 letnia została wydana w 2014 roku. Whisky została skomponowana z destylatów, które dojrzewały wyłącznie w beczkach po bourbonie, pochodzących z Kelvin Cooperage w Kentucky. Po 26 latach starzenia whisky posiada indywidualny charakter z przewagę świeżych nut. Ma świeży i pełny aromat z nutami wanilii, toffi, herbatników, zboża, ziół, cytrusów, cynamonu, sorbetu cytrynowego, brzoskwini i jabłek. W smaku gładki i subtelny z nutami wanilii, jabłka, cynamonu, pieprzu, lukrecji, drewna, kandyzowanych cytrusów, gałki muszkatołowej i liczi. Finisz długi z nutami melona, liczi, kremu, herbatników i dębu. Została wydana w eleganckich butelkach opakowanych w gustowne pudełka. Whisky dostępna jest na wybranych rynkach.
Przez niemal 20 lat William Grant żywił ogromne marzenie o zrobieniu własnej whisky. Latem 1886 roku, wraz z siedmioma synami i dwiema córka u boku, Wilhelm postanowił spełnić swoją życiową ambicję. Wspólnie rozpoczeli budowę gorzelni, kamień po kamieniu, co zajęło im niespełna rok pracy. Kiedy już była gotowa, William nazwał ją Glenfiddich, po gaelicku od Valley of the Deer.
Glenfiddich jest jedną z niewielu destylarni single malt, które wciąż pozostają w całości własnością rodziny. Przez wielu określana najleszym szkockim maltem, co znajduje odzwierciedlenie w ilości wygranych konkursów. Jest najczęściej nagradzaną szkocką whisky single malt na świecie, posiadając ponad 20% udziałów w rynku, będąc dostępną w ponad 180 krajach.
Glenfiddich były pierwszym zakładem, która w 1969 roku otworzył Visitor Centre. Dane z 2002 roku wskazują, że rocznie gorzelnię odwiedzało około 125 tysięcy gości.