Wyjątkowe wydanie Glenfiddicha, który przez 40 lat leżakował w beczkach po bourbonie i po sherry, dzięki czemu uzyskał unikatową, niezwykle bogatą paletę aromatów. W pierwszym momencie czuć smak intensywnych suszonych owoców, ciasta, daktyli, rodzynek i duszonych jabłek. Na finiszu pojawiają się lekko suchawe nuty dębu, gorzkiej czekolady i subtelna nuta torfu.
Wszystkie butelki są numerowane i zapakowane w bardzo eleganckie i solidne, drewniane skrzynki.
Przez niemal 20 lat William Grant żywił ogromne marzenie o zrobieniu własnej whisky. Latem 1886 roku, wraz z siedmioma synami i dwiema córka u boku, Wilhelm postanowił spełnić swoją życiową ambicję. Wspólnie rozpoczeli budowę gorzelni, kamień po kamieniu, co zajęło im niespełna rok pracy. Kiedy już była gotowa, William nazwał ją Glenfiddich, po gaelicku od Valley of the Deer.
Glenfiddich jest jedną z niewielu destylarni single malt, które wciąż pozostają w całości własnością rodziny. Przez wielu określana najleszym szkockim maltem, co znajduje odzwierciedlenie w ilości wygranych konkursów. Jest najczęściej nagradzaną szkocką whisky single malt na świecie, posiadając ponad 20% udziałów w rynku, będąc dostępną w ponad 180 krajach.
Glenfiddich były pierwszym zakładem, która w 1969 roku otworzył Visitor Centre. Dane z 2002 roku wskazują, że rocznie gorzelnię odwiedzało około 125 tysięcy gości.