![](/images/stories/virtuemart/product/kilchoman-mp-collaborative-vatting-machir-bay-0.7l.jpg)
Limitowana, lekko zmodyfikowana edycja flagowej whisky Machir Bay z destylarni Kilchoman. Do skomponowania klasycznej wersji Machir Bay używa się 90% destylatu dojrzewającego w beczkach po bourbonie oraz 10% w beczkach po sherry. Destylarnia postanowiła wprowadzić innowacyjny pomysł i dać możliwość lekkiej modyfikacji składu destylatów. Zabutelkowana dla M&P Pavlina edycja zawiera większy o 5% udział beczek po sherry (czyli 85% Bourbon i 15% sherry). Efekt jest zaskakujący i świetnie pokazuje jak duży wpływ na charakter whisky ma właśnie rodzaj użytych do dojrzewania beczek. Aromat nie jest tak intensywny, mniej tutaj torfowego siwego dymu i cytrusów. Whisky wydaje się słodsza i mniej torfowa, a cytrusy zostały częściowo zastąpione przez czerwone owoce.
Położona w północno-zachodniej części Islay, Kilchoman Distillery została założona w 2005 roku na terenie „Rockside Farm", jest jedyną destylarnią na wyspie Islay, która nie znajduje się bezpośrednio nad morzem. Działająca od czerwca 2005 r., pierwsza beczka została napełniona w grudniu 2005 roku. Pierwsze whisky zostały wprowadzone na rynek w „inauguracyjnym wydaniu" pod koniec 2009 r. Dziś Kilchoman produkuje około 100 000 litrów alkoholu rocznie i wraz z Edradour jest jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji. Woda jest pozyskiwana ze źródeł na zboczach pobliskiego „Cnoc Dubh", natomiast jęczmień jest częściowo słodzony. Beczki wykorzystywane do maturacji to 80% dawnych beczek po bourbonie z destylarni Buffalo Trace w Kentucky, USA.