Lagavulin_16YO_51c16e7a239b2.jpg

Lagavulin 16yo 0.7l

Cena sprzedaży
389,00 zł
Kraj: SZKOCJA

Region: ISLAY

Pojemność: 700ml

Zaw. alkoholu: 43%

Opakowanie: kartonik

Smak: dymny i torfowy

16-letnia whisky słodowa z wyspy Islay o ciemno-brązowym kolorze, mocnym smaku drewna wrzosy i torfu, długo pozostająca na podniebieniu. Bogactwo aromatów - morskie powietrze i wodorosty splatają się z lekko torfowym dymem oraz nutami sherry, wrzosu, a nawet tostowego pieczywa. W palecie smakowej znajduje się to co w whisky najpiękniejsze - zadziwiające warstwy odkrywające się jedna po drugiej. Począwszy od wytrawnych, torfowych i morskich doznań, przechodzących wkrótce w lekką słodycz sherry.

Początki destylarni Lagavulin sięgają roku 1742, kiedy to na terenie dzisiejszych zakładów działało dziesięć drobnych destyalrni. Właściciele tychże postanowili połączyć swoje siły i w roku 1787 powstały pierwsze zalążki zakładu nazwanego w języku szkockim Lag A’Mhuillin – Młyn w Dolinie. Na oficjalne otwarcie firmy trzeba było jednak poczekać do roku 1816. Założycielem destylarni był niejaki John Johnston. Po nim przejeli ją – ojciec i syn Grahamowie, następnie Peter Mackie nazywany Niespokojnym Piotrem.