INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Burzliwe dzieje „Młyna w Dolinie” bo to dosłownie oznacza gaelickie słowo „lag a'mhuilin” jak zazwyczaj w Szkocji sięgają czasów małych, nielegalnych destylarni.Pierwsze wzmianki o tym doskonałym do produkcji whisky miejscu pochodzą z połowy XVIII wieku. 70 lat później miejscowy rolnik John Johnston zalegalizował produkcję i jako pierwszy użył nazwy Lagavulin.
Firma zmienia właścicieli, a na początku XX wieku toczy prawdziwą wojnę z sąsiednią Laphroaig. W 1927 roku łączy siły z Distillers Company Limited (protoplasy dzisiejszego Diageo). W czasie II wojny zostaje zamknięta. Po wojnie wznawia produkcję, następnie zniszczona zostaje przez pożar i ponownie staje na nogi. Początkowo wytwarza whisky, która jest składnikiem popularnych blendów z White Horse na czele, by dojść stopniowo do produkcji single maltów (obecnie 98% produkcji).
Whisky produkowana jest ze słodu pochodzącego z Port Ellen, słodowni zaopatrującej najlepszych producentów. Po podsuszeniu gorącym powietrzem jęczmień suszony jest dymem z torfu z miejscowych torfowisk, po czym zawartość fenoli określa się na 35 PPM. Jest to ważne, ponieważ torf z Islay nadaje destylatowi nie tylko nuty dymno-torfowe, ale również charakterystyczne aromaty morskiej bryzy i wodorostów.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791