Dlaczego ŚWIAT ALKOHOLI? Świat Alkoholi Poznań, to stacjonarny sklep z alkoholami, przy ulicy Poznańskiej oraz sklep internetowy alkohole.poznan.pl. Oferujemy największy wybór mocnych alkoholi, ze wspaniałą kolekcją whisky single malt, a także duży wybór win i szampanów. U nas znajdziesz idealny alkohol na prezent, a poza tym niespotykany wybór whisky, koniaków, likierów, jakimi nie może się pochwalić żaden sklep w Poznaniu. Posiadamy w swojej ofercie produkty największych światowych marek, jak również wyszukane i rzadko spotykane na rynku produkty, a motywem przewodnim jest niska cena. Współpracujemy z największymi dostawcami i importerami alkoholu w Polsce, ale również z wieloma małymi firmami, producentami lokalnych trunków. Wieloletnia współpraca pozwoliła nam na stworzenie bardzo dużej i bogatej oferty alkoholi. Jednym z naszych ostatnich osiągnięć jest możliwość importu na życzenie, we współpracy z jednym z naszych partnerów. Dzięki temu możemy mieć w swojej ofercie alkohole niedostępne w zwykłej sprzedaży w Polsce.Działamy w branży, bez przerwy, już ponad 20 lat. Zaczynaliśmy w 1991 roku od małego sklepu , aktualnie nasza oferta to ponad 1000 produktów. Kiedyś sprzedawaliśmy tylko w sklepie stacjonarnym, od 2010 roku działamy też w internecie. Obsługujemy Klientów detalicznych, ale również firmy i instytucje. Mamy alkohole z prawie z całego świata, a czego nie mamy możemy poszukać specjalnie dla Ciebie. Whisky, koniak, wódka, likier, albo wino, może szampan, duży, mały, … Życie jest pełne trudnych wyborów? W tych wyborach zaufaj nam.

INFOLINIA:  535 50 50 60                        Zakupy bez rejestracji          Dostawa gratis od 450zł            Bezpieczna przesyłka

Lagavulin 10yo 0.7l

Cena sprzedaży
469,00 zł
Kraj: SZKOCJA

Region: ISLAY

Pojemność: 700ml

Zaw. alkoholu: 43%

Opakowanie: kartonik

Smak: dymny i torfowy

Burzliwe dzieje „Młyna w Dolinie” bo to dosłownie oznacza gaelickie słowo „lag a'mhuilin” jak zazwyczaj w Szkocji sięgają czasów małych, nielegalnych destylarni.Pierwsze wzmianki o tym doskonałym do produkcji whisky miejscu pochodzą z połowy XVIII wieku. 70 lat później miejscowy rolnik John Johnston zalegalizował produkcję i jako pierwszy użył nazwy Lagavulin.

Firma zmienia właścicieli, a na początku XX wieku toczy prawdziwą wojnę z sąsiednią Laphroaig. W 1927 roku łączy siły z Distillers Company Limited (protoplasy dzisiejszego Diageo). W czasie II wojny zostaje zamknięta. Po wojnie wznawia produkcję, następnie zniszczona zostaje przez pożar i ponownie staje na nogi. Początkowo wytwarza whisky, która jest składnikiem popularnych blendów z White Horse na czele, by dojść stopniowo do produkcji single maltów (obecnie 98% produkcji).

Whisky produkowana jest ze słodu pochodzącego z Port Ellen, słodowni zaopatrującej najlepszych producentów. Po podsuszeniu gorącym powietrzem jęczmień suszony jest dymem z torfu z miejscowych torfowisk, po czym zawartość fenoli określa się na 35 PPM. Jest to ważne, ponieważ torf z Islay nadaje destylatowi nie tylko nuty dymno-torfowe, ale również charakterystyczne aromaty morskiej bryzy i wodorostów.