Zapach: zielone jabłka, grejpfrut i plaster miodu z muśnięciem dębiny;
Smak: pełny i zrównoważony, wykwintne nuty drewna i cygar wzbogacone są tonami jabłek i agrestu;
Finisz: długi, nuty herbaty, tytoniu i dymu.
18-letni Loch Lomond to whisky single malt dojrzewająca w wysokiej jakości beczkach po bourbonie.
Destylarnia Loch Lomond wyznacza granicę między Lowlands i Highlands w Szkocji. Historia rozpoczęła się w 1772 roku wraz z otwarciem destylarni Littlemill w miejscu starego browaru, w zamku Dunglass w Bowling. Litllemill była najstarszą destylalrnią w Szkocji, w której okres produkcji whisky sięga XIV wieku. Z biegiem lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, aż trafiła do amerykańskiego dżentelmena Duncana Thomasa. Amerykanin zainspirowany pięknem regionu Highland, zdecydował się na budowę nowej destylarni - Loch Lomond. Gorzelnia została otwarta w 1964 roku, a produkcję słodu rozpoczęto rok później. Po 20 latach destylarnia została zamknięta, jednak po 3 latach nieobecności na rynku whisky, doszło do jej wykupu przez Alexandra Bulloch i jego firmę Glen Catrine. Na przetrzeni kilkudziesięciu lat obecny właściciel rozbudował destylarnię m.in. o dwa nowe destylatory słodowe. W 1994 roku była jedyną Szkocką destylarnią produkującą zarówno whisky grain, jak i malt.