Zapach i smak: dojrzałe jabłka, czerwone jagody, miód oraz tropikalne owoce.
19-letni Loch Lomond Royal Portrush to oficjalna whisky turnieju golfowego The Open. Swoją cegiełkę podczas produkcji dołożył mistrz The Open z roku 2011 - Darren Clarke. Whisky dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, natomiast na ostatni szlif trafiła do beczek po francuskim winie claret.
Destylarnia Loch Lomond wyznacza granicę między Lowlands i Highlands w Szkocji. Historia rozpoczęła się w 1772 roku wraz z otwarciem destylarni Littlemill w miejscu starego browaru, w zamku Dunglass w Bowling. Litllemill była najstarszą destylalrnią w Szkocji, w której okres produkcji whisky sięga XIV wieku. Z biegiem lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, aż trafiła do amerykańskiego dżentelmena Duncana Thomasa. Amerykanin zainspirowany pięknem regionu Highland, zdecydował się na budowę nowej destylarni - Loch Lomond. Gorzelnia została otwarta w 1964 roku, a produkcję słodu rozpoczęto rok później. Po 20 latach destylarnia została zamknięta, jednak po 3 latach nieobecności na rynku whisky, doszło do jej wykupu przez Alexandra Bulloch i jego firmę Glen Catrine. Na przetrzeni kilkudziesięciu lat obecny właściciel rozbudował destylarnię m.in. o dwa nowe destylatory słodowe. W 1994 roku była jedyną Szkocką destylarnią produkującą zarówno whisky grain, jak i malt.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791