Loch Lomond Single Grain 0.05l

Cena sprzedaży
25,00 zł
Kraj: SZKOCJA

Pojemność: 50ml

Zaw. alkoholu: 46%

Opakowanie: brak

 

loch-lomond-logo.jpg

Loch Lomond Single Grain - to niepowtarzalna whisky, która powstała ze słodowanego jęczmienia i była destylowana w aparatach Coffeya. Znakomicie oddaje charakter i tradycje tej położonej nad malowniczym jeziorem Loch Lomond destylarni. Jest gładka, słodka ale też dosyć złożona co odróżnia ją od typowych whisky zbożowych. To właśnie użycie słodowanego jęczmienia i dojrzewanie w najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu dodało jej charakteru i zapewniło zakakującą harmonię smaku i aromatu. W nosie aromaty świeżo ściętego jęczmienia, słodu, biszkoptów, ciastek maślanych pieczonych jabłek z delikatnym muśnięciem skórki cytryny. W ustach początek słodki i świeży, sok ananasowy, słodka wanilia, dębina. Finisz pikantny, korzenny. Sprzedawana w charakterystycznej, eleganckiej czarnej butelce i tubie.

Destylarnia Loch Lomond wyznacza granicę między Lowlands i Highlands w Szkocji. Historia rozpoczęła się w 1772 roku wraz z otwarciem destylarni Littlemill w miejscu starego browaru, w zamku Dunglass w Bowling. Litllemill była najstarszą destylalrnią w Szkocji, w której okres produkcji whisky sięga XIV wieku. Z biegiem lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, aż trafiła do amerykańskiego dżentelmena Duncana Thomasa. Amerykanin zainspirowany pięknem regionu Highland, zdecydował się na budowę nowej destylarni - Loch Lomond. Gorzelnia została otwarta w 1964 roku, a produkcję słodu rozpoczęto rok później. Po 20 latach destylarnia została zamknięta, jednak po 3 latach nieobecności na rynku whisky, doszło do jej wykupu przez Alexandra Bulloch i jego firmę Glen Catrine. Na przetrzeni kilkudziesięciu lat obecny właściciel rozbudował destylarnię m.in. o dwa nowe destylatory słodowe. W 1994 roku była jedyną Szkocką destylarnią produkującą zarówno whisky grain, jak i malt.

loch-lomond-distillery.jpg