INFOLINE: 666 605 330PRACUJEMY BEZ OGRANICZEŃ | SKLEP STACJONARNY CZYNNY PON-PT 9:00 - 22:00
Arak to trunek pochodzący z Bliskiego Wschodu, bardzo popularny w krajach arabskich pochodzący z grupy destylatów roślinnych i korzennych. Bezbarwny i niesłodzony likier powiązany jest z wieloma podobnymi alkoholami produkowanymi w krajach skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, jednak typowy arak produkowany jest głównie w Jordanii, Iraku, Libanie, Iranie i Syrii. Temu arabskiemu trunkowi udało się jednak utrzymać wysoką pozycję wśród wielu aljkoholi na całym świecie.
Nazwa Arak znaczy dosłownie „słodki sok”. W rzeczywistości sam Arak jest trudny do wypicia. Dorobił się on jednak potocznego określenia, które oddaje jego właściwości w sposób bardziej wierny. Arabowie nazywają napitek „lwim mlekiem”, ponieważ, wg nich, tylko ci silni jak lwy są w stanie znieść powalającą siłę Araku.
Araku otrzymywany jest poprzez dwukrotną destylacjię sfermentowanego soku z winogron lub rodzynek. Najważniejsze dla charakteru alkoholu jest wymieszanie pierwszego destylatu z ziarnem anyżu, który jest najsilniej zaakcentowanym składnikiem trunku. Skąpane śródziemnomorskim słońcem winogrona są doskonałym surowcem do produkcji Araku ze względu na pokaźną zawartość cukru. Wysokiej jakości trunek pozyskiwany jest z najbardziej wyszukanych szczepów, tj. Chardonnay czy Savignon Blanc.
Najodważniejsi piją Arak w czystej, nierozcieńczonej postaci, jednak przeważnie spożywa się go w postaci rozcieńczonej z wodą w proporcji 1:2. Całość zmienia wtedy kolor na mleczno biały, stąd potoczna nazwa \"lwie mleko\".
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791