Głęboko w samym sercu południowo – zachodniej Francji leży region Charente - od 1715 r. siedziba rodziny Martell, najstarszego ze wszystkich kluczowych wytwórców koniaku. Jak głosi miejscowa legenda, około 300 lat temu to magiczne miejsce zostało odkryte przez jaskółkę, która zakochawszy się w nim, powracała rok po roku tak, że w końcu jej pióra nabrały złocistego odcienia, niczym dobrze dojrzały koniak. W ten sposób jaskółka stała się symbolem Martella – symbolem rozpoznawanym na całym świecie.
Dojrzewanie Martella odbywa się w specjalnie przygotowanych beczkach ręcznej roboty z dwóch rodzajów dębiny. Leżakując w usytuowanych na poziomie ziemi, specjalnie zaprojektowanych magazynach, eaux-de-vie absorbują taninę i inne substancje aromatyczne zawarte w drewnie. Porowatość drewna sprawia, że część koniaku odparowuje prowadząc do powstania swoistego „żółtawo – złotego” zabarwienia i aromatu. Odparowany koniak, określany w nieco poetycki sposób „działką dla aniołów”, stanowi ilościowo stratę rzędu 2%, co w przypadku Martella jest odpowiednikiem około trzech milionów butelek rocznie.
Martell X.O. to kompozycja, która charakteryzuje się łagodnością, gładkim, pełnym i wyważonym smakiem.Unikalność koniaków Martell polega również na tym, że do produkcji koniaku używane są winogrona pochodzące z 4 najlepszych regionów: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois. To połączenie eaux-de-vie z wymienionych obszarów daje bogactwo, złożoność i harmonię smaku. Koniak dojrzewa w dwóch piwnicach zwanych Purgatoire i Paradis, w których Martell przechowuje swoje najdoskonalsze eaux-de-vie (Martell XO jest kompozycją eaux-de-vie, które dojrzewały między 40 a 45 lat). Zdobiona karafka sprawia, że Martell XO Supreme jest prestiżowym podarunkiem.