INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Umeshu to japoński likier, wytwarzany z odmiany japońskiej śliwki Ume, o zawartości alkoholu 15-20%. Umeshu ma słodko-kwaśny smak. Produkcja umeshu często towarzyszy produkcji innych japońskich alkoholi, jednak istnieje wiele browarów wyspecjalizowanych w produkcji wyłącznie umeshu. Takie są w większości zlokalizowane w zachodniej części wyspy Honsiu - gdzie m.in. w Prefekturze Wakayama występują najlepsze warunki do uprawy owoców ume, jak i najlepsza źródlana woda. Wiele gospodyń domowych wiosną, w okresie dojrzewania owoców ume, przygotowuje na własny użytek domowy likier ume, który po maceracji trwającej ok. 6-12 miesięcy nadaje się do spożycia. Stosunkowo prosta metoda przygotowania powoduje, że większość gospodarstw domowych może pochwalić się własnym umeshu.
Umeshu najczęściej pije się z lodem (umeshu on the rocks). Można je wykorzystywać również w koktajlach z tonikiem, gazowanymi napojami cytrynowymi lub wodą mineralną gazowaną (1/3 umeshu i 2/3 napoju gazowanego). Zimą w Japonii popularne jest również umeshu serwowane na ciepło (1/3 umeshu i 2/3 ciepłej wody). Ponieważ umeshu jest napojem deserowym nie serwuje się go do sushi. Alkoholami najczęściej podawanymi do sushi są natomiast sake (nihonshu) oraz shōchū.
W Polsce występuje wiele produktów wzorowanych na umeshu, jednak nie są one zbliżone do tradycyjnego i oryginalnego umeshu produkowanego w Japonii. Wino śliwkowe Umeshu, mimo etykiety \"Produkt japoński\", produkowane jest najczęściej w Chinach lub w Niemczech jako produkt winny zawierający dodatki smakowe.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791