INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem z dodatkiem cukru lub syropu cukrowego. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przekąsek; zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie. W sklepach spotyka się często napoje, które w swojej nazwie używają słowa "nalewka", jednak nie mają one wiele wspólnego z tradycyjnymi, staropolskimi nalewkami. Od pewnego czasu mali producenci dążą do zastrzeżenia nazwy "nalewka" dla ściśle określonej grupy trunków, produkowanych wg. ściśle określonych zasad, jak np. koniak czy szampan we Francji.
Rodzaje nalewek:
- owocowe (słodkie i wytrawne), np. ratafia, jagodzianka, dereniówka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, tarninówka, wiśniówka
- korzenne, np. kardamonka, krambambula, imbirówka
- ziołowe, np. benedyktynka, nalewka miętowa, listowka
- miodowe, np. krupnik, wrzosówka ("miód z prądem"), nalewka miodowa
- inne, np. kukułka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791