SHOCHU powstało w Japonii co najmniej 500 lat temu. Jest podobne do SOJU , podobnie ma niską zawartość alkoholu. Shochu jest również najczęściej wytwarzany ze słodkich ziemniaków (imo-jochu), jęczmienia (mugi-jochu) lub ryżu (kome-jochu). Smak i jakość shochu mogą się znacznie różnić od siebie. Najwyższej jakości shochu to honkaku shochu i jest destylowane pojedynczo, dzięki czemu zachowuje smak podstawowych składników. Shochu ze słodkich ziemniaków ma zupełnie inny smak, niż shochu z ryżu. Najczęściej podaje je się na samym lodzie lub zmieszane z zimną lub ciepłą wodą ewentualnie z dodatkiem świeżego soku owocowego. W Azji stosuje się je również jako zamiennik alkoholu w klasycznych koktajlach, takich jak Martini czy Negroni.
Cena Sochu jest bardzo zbliżona do ceny tradycyjnych azjatyckich alkoholi w tym do Sake. Można je kupić tylko w sklepach specjalistycznych. Dostępne w sklepie Świat Alkoholi Poznań i najlepszych sklepach specjalistycznych w dużych miastach jak Warszawa, Gdańsk, Szczecin, Łódź, Wrocław, Kraków.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791