Likiery są wysokoprocentowymi napojami alkoholowymi, które powstają w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi. Wyróżniają się dość gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Dodaje się do nich zazwyczaj cukier lub miód, środki aromatyzujące, wyciągi i destylaty roślinne, soki owocowe i olejki eteryczne. Często występują z dodatkiem innych, charakterystycznych składników jak: mleko, śmietanka, wino, kawałki owoców. Zawartość alkoholu w likierach zaczyna się od około 18% w przypadku likierów owocowych i kawowych i sięga nawet 50%.
Przypisuje się im różne właściwości, co związane jest z ich pochodzeniem. Twórcami likierów byli lekarze i mnisi, którzy korzystali z leczniczych właściwości trunkków. Likiery znane były już od stuleci, jednak prawdziwy początek likierom dają bracia zakonni w XV i XVI wieku we Francji. Słynne do dzisiaj pozostają likiery: D.O.M. Benedictine, produkowany przez benedyktynów z Normandii, czy likier Chartreuse produkowany przez kartuzów spod Grenoble.Prawdziwy rozkwit następuje później, w XVII i XVIII wieku w krajach niederlandzkich za sprawą kupców, którzy z całego świata przywożą do Europy różnego rodzaju zioła, dodatki i rośliny. Powstają wtedy słynne na cały świat likiery Bols, wytwarzane przez holenderską rodzinę Bols. Wiele składników, założyciel, Lucas Bols wykorzystywał do swoich likierów
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791