Wermut jest rodzajem wina aromatyzowanego dodatkiem ziół lub przypraw korzennych oraz cukru, które nadają mu specyficznego smaku. Często jest to wino wzmocnione do mocy 12-18% zawartości alkoholu. Do wzmacniania używa się najczęściej spirytusu, niektórzy producenci do tego zabiegu stosują też brandy. Wermuty dzieli się ze względu na smak: gorzki wermut, wytrawny wermut i słodki wermut oraz ze względu na kolor: biały wermut i czerwony wermut.
Historia mówi, że wermut powstał we Włoszech, a dokładniej w Turynie w XVIII wieku, a jego odkrywcą był Antonio Benedetto Carpano. Podobno gentleman ten skomponował pierwszy Wermut specjalnie dla kobiet, ponieważ był niezadowolony ze smaku i aromatów tamtejszych win. Postanowił dodać do lokalnego wina zioła i przyprawy oraz cukier. Ten piękny gest oraz zaangażowanie w produkcję nowego trunku poskutkowały tym, że niedługo później całe Włochy wraz z ówczesnymi władcami zakochały się w tym smaku i tym samym wermut stał się już marką samą w sobie. Niedługo potem powstały słynne marki wermutów jak Martini i Cinzano, a popularyzacja dobrego wermutu na całym świecie przyniosła wiele słynnych do dzisiaj koktajli, sporządzanych na całym świecie w wielu barach, jak np. Negroni czy Martini.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791