INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Zapach: miód, krem waniliowy, mleczne krówki, cynamon, maliny, tytoń, żywica sosnowa;
Smak: mleczna czekolada, rodzynki, skórka pomarańczy, wanilia, gałka muszkatołowa, imbir oraz nuty dębu;
Finisz: długi, nuty toffi, gałki muszkatołowe, nutka tytoniu i skóry.
30-letni Loch Lomond starzony był w beczkach z amerykańskiego dębu, następnie połowa destylatów trafiła do beczek po sherry Oloroso pierwszego napełnienia.
Destylarnia Loch Lomond wyznacza granicę między Lowlands i Highlands w Szkocji. Historia rozpoczęła się w 1772 roku wraz z otwarciem destylarni Littlemill w miejscu starego browaru, w zamku Dunglass w Bowling. Litllemill była najstarszą destylalrnią w Szkocji, w której okres produkcji whisky sięga XIV wieku. Z biegiem lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, aż trafiła do amerykańskiego dżentelmena Duncana Thomasa. Amerykanin zainspirowany pięknem regionu Highland, zdecydował się na budowę nowej destylarni - Loch Lomond. Gorzelnia została otwarta w 1964 roku, a produkcję słodu rozpoczęto rok później. Po 20 latach destylarnia została zamknięta, jednak po 3 latach nieobecności na rynku whisky, doszło do jej wykupu przez Alexandra Bulloch i jego firmę Glen Catrine. Na przetrzeni kilkudziesięciu lat obecny właściciel rozbudował destylarnię m.in. o dwa nowe destylatory słodowe. W 1994 roku była jedyną Szkocką destylarnią produkującą zarówno whisky grain, jak i malt.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791