INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Historia tego włoskiego likieru sięga roku 1815, kiedy to Ausano Ramazzotti stworzył recepturę unikatowego ziołowego specyfiku łagodzącego niestrawność, o jaki dopytywali się liczni zamożni klienci jego mediolańskiej apteki. Półki dla medykamentów Amaro Ramazzotti opuścił dopiero w 1848 r. wraz ze swym kreatorem- Ausano otworzył wówczas bar nieopodal słynnej opery La Scala a w jego menu jako alternatywę dla kawy umieścił właśnie ziołowy halbbitter. Jego potomkowie w 1877 r. nie tylko powołali do życia firmę Fratelli Ramazzotti, ale i unowocześnili technologię produkcji jej flagowego wyrobu. Likier szybko zdobył popularność we Włoszech a następnie podbił serca reszty Europejczyków- kampania reklamowa niezwykle intensywnie ruszyła zaraz po zakończeniu I wojny światowej, plakaty projektowali najznakomitsi przedstawiciele świata sztuki, stąd też Amaro Ramazzotti szybko zdobył miano "króla aperitifów" zaś tuż przed wybuchem II wojny światowej zaledwie 18- letni Guido Ramazzotti stworzył najbardziej chwytliwy w ówczesnych czasach slogan reklamowy "Ramazzotti jest zawsze dla Ciebie dobry", który na stałe wszedł do potocznych zwrotów miłośników trunków na całym świecie. Dziś firma należy do koncernu Pernod Ricard, jednak Amaro Ramazzotti wciąż produkowany jest w swej ojczystej Italii- wedle tradycyjnej receptury i z etykietą zaprojektowaną przez Ausano.
Receptura likieru znana jest jedynie trzem osobom na świecie. W bogatym bukiecie 33 ziół i przypraw korzennych wyraźnie wyczuwalne są kardamon, mirt, cynamon, galangal oraz skórka słodkiej i gorzkiej pomarańczy. Sama receptura owiana jest tajemnicą, wiadomo jednak, że w składzie likieru nie brakuje tak wyszukanych składników jak rabarbar, gencjana i chinowiec.
Amaro Ramazzotti można serwować bez dodatków, na lodzie, z dodatkiem Ginger Ale, z tonikiem, z plasterkiem cytryny- w każdym z tych połączeń nie zabraknie prawdziwie włoskiego ducha.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791