Bezbarwny, pochodzący z Włoch likier anyżkowo-owocowo-ziołowy, zawierający zazwyczaj od 38 do 40% alkoholu. Jest produkowany na bazie kwiatów czarnego bzu (wł. Sambuco), anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków. Sambuca wykorzystywana jest często do przygotowywania koktajli alkoholowych.
Tradycyjnie likier ten podaje się w sposób \"con la mosca\" – do likieru wrzuca się nieparzystą liczbę ziaren kawy i podpala powierzchnię. Gdy alkohol się wypali, zdmuchuje się płomień i wypija napój a ziarna kawy żuje.
Kolejnym, powszechnie stosowanym w północnych Włoszech sposobem picia tego likieru jest wrzucenie do szklanki z likierem pokruszonego biszkopta, a następnie dolanie chłodnej herbaty. Poza Italią ten sposób picia znany jest jako \"Bisquit in the glass\".
Inną metodą jest także nalanie likieru do koniakówki, wsypanie tam łyżeczki cukru i ziarenka kawy. Całość podpalamy i chwilę obracamy naczynie aż do momentu karmelizacji cukru. Następnie wlewamy trunek do pustej whiskaczówki i przykrywamy koniakówką. Po zgaśnięciu płomienia koniakówkę kładziemy na serwetkę z rurką. Zawartość whiskaczówki wypijamy \"na raz\" następnie wdychamy przez rurkę opary z koniakówki. Na sam koniec można przelać to, co zostało na wierzchu koniakówki i mała rureczką wciągnąć do nosa.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791