Wódka Organiczna to najnowsza propozycja od Wielkopolskiej Manufaktury Wódek. Zaprezentowana podczas Targów Smaki Regionów w 2022 roku zyskała uznanie odwiedzających, którzy podkreślali jej wyjątkową delikatność.
Wódka Organiczna powstaje z pszenicy z ekologicznych upraw, która została połączona z wodą z własnego ujęcia mioceńskiego. Po procesie rektyfikacji wódka leżakuje przez 30 dni w stalowych kadziach, a następnie jest poddawana procesowi filtracji.
Etykietę ręcznie opatrzono datą rozlewu oraz podpisem autora receptury, czuwającego nad procesem produkcji – Krzysztofa Imy.
Wielkopolska Manufaktura Wódek to kratowa gorzelnia z Murowanej Gośliny pod Poznaniem założona w 2018 roku. Mimo młodego wieku, jej tradycje sięgają 1957 roku, kiedy to senior rodu Antoni Ima rozpoczął swoją „przygodę” z gorzelnictwem. Wiele z receptur, które wtedy powstały, do dziś są wykorzystywane w codziennej produkcji. Krzysztof Ima, syn Antoniego, to człowiek, który dosłownie urodził się w gorzelni. Wraz z żoną Haliną brał udział w budowie Polmosów, eksperymentował i ulepszał inżynierię gorzelnictwa. Stworzył receptury, które cenione są i wykorzystywane w europejskich gorzelniach. Jakub i Michał, synowie Krzysztofa, kontynuują tradycję zapoczątkowaną przez dziadka i otwierają Wielkopolską Manufakturę Wódek .