INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Frangelico jest włoskim likerem orzechowym produkowanym w regionie Piemontu. Jego historia jest związana z osiedlaniem się mnichów w tym rejonie i sięga aż XVII wieku. Według podań zakonnik Angelico, żyjący w górach pustelnik, był wielkim mędrcem i znawcą natury. Swoją wiedzę i umiejętności używał także do tworzenia niezwykłych kompozycji alkoholowych. i właśnie jedna z tych receptur została przygotowana z użyciem lokalnych orzechów, w które obfitowała okolica.Dzisiejssza nazwa likieru stanowi uhonorowanie osiągnięc wspomnianego zakonnika. Butelka likieru nawiązuje do tradycyjnego habbitu mnichów oplecionego wokół sznurkiem. W skład tego trunku wchodzą m. in. prażone włoskie orzechy laskowe, wanilie, kakao, a także kwiaty pomarańczy. Destylat orzechowy jest uzyskiwany w bardzo rzadki sposób, czyli podczas infuzji z alkoholem i wodą. Następnie aby uzyskać złocisty kolor, jest leżakowany w dębowych beczkach. Sposoby spożywania Frangelico jsą różne, można go smakować jako digestif, z kawą, czyste, na lodzie lub w koktajlach. Ale sprawdza się równie doskonale jako dodatek do potraw i deserów.
FRANGELICO
BUTELKA: 0,7L
ZAW. ALK.: 20%
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791