INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Grappa Giare Amarone jest produkowana w tradycyjny sposób od 1949 roku. Powstaje z destylacji w Bagnomaria w alembiku z cennych szczepów Amarone (Corvina, Rondinella, Molinara). Pozostawiana w małych dębowych beczkach o pojemności 500 litrów na okres co najmniej 36 miesięcy. W tym okresie mistrz destylacji dogląda zawartości beczek sprawdzając smak i aromat, aż do momentu uzyskania doskonałej równowagi. W efekcie otrzymujemy produkt o niezwykle delikatnym i bogatym smaku jakim niewątpliwie jest Grappa Giare Amarone.
Za powstaniem i sukcesem destylarni Marzadro stoi Sabina Marzadro, która wraz z bratem Attilio, w 1949r. wprowadziła w życie swój plan produkowania grappy dobrej jakości i sprzedawania jej po niewygórowanych cenach. W rodzinnym domu Sabiny w Brancolino di Nogardeo zbudowano mały, bezpośrednio ogrzewany aparat destylacyjny. Od plantatorów winogron zdobyła wytłoczyny, przez nich niewykorzystywane. Zioła dodawane do grappy- marzankę, kosodrzewinę, pokrzywa, jałowiec i rutę- zbierała sama.
Grappa od rodziny Marzadro szybko znalazła uznanie wśród smakoszy tego trunku. W 1960 roku Sabina przekazała prowadzenie destylarni bratu, który cztery lata później zdecydował o jej rozbudowie. W 1975 roku destylarnia Marzadro wykonała rewolucyjny krok: wyprodukowała grappę jednoszczepową. Na rezultaty nie trzeba było długo czekać. Grappa jednoszczepowa okazała się ogromnym sukcesem.
Za staranną selekcję szczepów, z których uzyskuje się wytłoczyny, odpowiedzialny jest Andrea Marzadro. Destylacja odbywa się w okresie od września do grudnia, a destylarnia w tym czasie pracuje przez 24 godziny na dobę. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, a kocioł z destylatem jest zanurzony w wodzie. Podgrzana woda przekazuje ciepło do wytłoczyn do momentu, aż osiągną one właściwą temperaturę. Jest to proces czasochłonny, ale gwarantujący najwyższą jakość produktu.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791