Macallan Sienna leżakowała w beczkach po sherry podobnie jak pozostałe whisky z serii 1824, lecz Sienna jest wyraźnie ciemniejsza od Macallana Gold. Z miedzianozłotą barwą wiąże się nazwa tej wersji whisky bezpośrednio pochodząca nie od - jak mogłoby się wydawać - miasta we Włoszech, ale od gliny limonitowej (tzw. sjeny), czyli jasnobrązowego barwnika o ciepłej, pomarańczowo-brązowawej barwie. Aromat tego Macallana jest bardzo mocny, pomarańczowo-waniliowy, kojarzący się z cross buns - bułeczkami pieczonymi w krajach anglosaskich w Wielki Piątek. W smaku wyczuwalne bakalie - rodzynki, daktyle i figi. Również suszone morele. Finisz owocowy i rozgrzewający. lekko anyżkowy.
Źródło:
http://singlemalt.pl/macallan-sienna-the-1824-series-43-0-7-lCopyright © SingleMalt.pl | Możesz wykorzystać ten tekst jeśli opublikujesz go wraz z hyperlinkiem do źródła!