Bittery to aromatyczne dodatki do drinków, stworzony głównie z ekstraktów z ziół, przypraw i innych składników roślinnych na bazie alkoholu Swoje początki zawdzięczają medycynie. Alkohol posiada doskonałe właściwości konserwujące, a do celów medycznych wykorzystywany od bardzo dawna. Bittersy w dzisiejszym kształcie zaczęły się od wynalazku pana Johanna Gottlieba Benjamina Siegerta, służącego jako chirurg w armii Simona Bolivara w Angosturze w Wenezueli. Stworzył on wyciąg z różnych botanikaliów, którego głównym elementem był ekstrakt z chinowca - drzewa z kory, którego uzyskiwano lek na malarię, odpowiedzialnego również po części za gorzki smak końcowego produktu. Ten leczniczy napój połączył później z rumem, w celu jego utrwalenia, ale i poprawienia smaku. Służył głównie do pobudzaniu apetytu, z którym bywały problemy w gorącym klimacie, oraz leczeniu niestrawności. Na początku nazwano go Amargo Aromatico, później jednak zmieniono nazwę na Angostura bitters, a jego miedzynarodowa sława trwa do dzisiaj.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791