INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Bayou to rumem, który jest destylowanym ze świeżej trzciny cukrowej, uprawianej na lokalnych polach. Wykorzystuje się melasę w 100% pochodzącą z jednej uprawy. Produkuje ją najstarsza rodzinna, nadal działająca cukrownia w USA. Każda partia Bayou jest ręcznie destylowana przy pomocy miedzianych destylarek, potem poddawana jest starzeniu w 200-litrowych beczkach po bourbonie i sherry. Cały proces to ręczne rzemiosło.
Marka Bayou powstała w 2011 roku, gdzie trójka przyjaciół odkryła rum, który był produkowany przez lata w Luizjanie. Działo się to na miejscowych rozlewiskach, lokalnie, tylko na potrzeby własne. Najważniejszy składnik rumu, czyli trzcina cukrowa, jest tam produkowany od XVII wieku, jednak nigdy nie była ona wykorzystywana do produkcji rumu. Założyciele Bayou stwierdzili, że to zmienią i wykorzystają melasę z trzciny do produkcji lokalnego rumu. W 2013 roku marka zdobyła popularność w całych Stanach Zjednoczonych, a aktualnie jest dostępna na całym świecie.
Aktualnie za produkcję rumu Bayou odpowiadają dwie osoby: Jeff Murphy i Reiniel Vincente Diaz. Pierwszy w przeszłości odpowiadał za produkcję piwa, drugi Kubańczyk, przeniósł się do USA gdzie został Master Blenderem destylarnii Bayou.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791