KOSTENLOSE INFOLINE: 666 605 330PRACUJEMY BEZ OGRANICZEŃ | SKLEP STACJONARNY CZYNNY PON-PT 9:00 - 22:00
Single malt jest podstawowym rodzajem whisky, produkt jednej gorzelni (destylarni), na bazie słodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended), które składają się z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów single malt. Koneserzy trunku bardziej cenią jednak whisky single malt.
Whisky Single Malt są produkowane w 6 regionach Szkocji: Islay, Wyspy Szkockie, Speyside, Highlands, Lowlands, Campbeltown.
Na butelkach używa się następujących oznaczeń:
Single Cask - oznacza whisky Single Malt, ale pochodzącą z konkretnej, jednej beczki, najczęściej na etykiecie pojawia się informacja o numerze beczki i dacie rozlewania
Cask Strenght - oznacza, że whisky została zabutelkowana o mocy alkoholu z beczki, bez rozcieńczania do 40% zawartości alkoholu, dokładna moc jest podana na etykiecie
Limited Edition lub Distillers Edition lub Special Release - to rzadkie limitowane serie, dostępne tylko w gorzelniach, szczególnie pożądane przez kolekcjonerów na całym świecie.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791