Położona w sercu regionu Speyside destylarnia została założona w 1898 roku przez Johna Duffa. Po dwóch latach w wyniku Pattison Crash została zamknięta i przez kilkadziesiąt kolejnych latach wykorzystywano tylko znajdującą się na terenie gorzelni słodownię. W 1965 ponownego otwarcia dokonał nowy właściciel The Glenlivet Distillers Ltd, w 1978 roku kontrolę nad zakładem przejął Seagrams, a w 2001 roku Pernod Ricard.
Przez wiele lat BenRiach był anonimowym dostawcą whisky głównie do zestawiania blendów. Przejęcie destylarni w 2004 roku przez Intra Trading, rozpoczęło nowy rozdział w historii BenRiacha. Pod kierunkiem Billego Walkera, bazując na bogatych zasobach magazynów sięgających nawet 1966 roku, powstały znakomitej jakości whisky, które zdobyły uznanie miłośników złocistego trunku na całym świecie. W ciągu zaledwie 10-ciu lat BenRiach, wypuszczając na rynek wiele edycji whisky w tzw. klasycznym stylu Speyside, whisky finiszowanych, torfowych, single cask a nawet trzykrotnie destylowanych stał się cenionym producentem whisky single malt. W 2015 roku BenRiach Distillery Company otrzymał przyznawany przez Whisky Magazine tytuł Global Whisky Distiller of the Year.
Destylarnia posiada oryginalną gotową do pracy słodownię, w której wciąż okazjonalnie przygotowywany jest jęczmień do produkcji whisky. Na wyposażeniu zakładu znajduje się m.in. 8 stalowych kadzi fermentacyjnych i dwie pary alembików a roczna produkcja to ok. 2,5 mln litrów. Whisky dojrzewa tu głównie w beczkach po bourbonie i sherry. W 2016 roku destylarnia BenRiach wraz z GlenDronach i Glenglassaugh zostały zakupione przez koncern Brown-Forman za rekordową kwotę 285 mln funtów.
Benriach to znakomita, szkocka whisky. Charakteryzuje się bursztynową barwą. Aromatem toffi, chleba.
W smaku są wyczuwalne: mix jabłek, gruszek, winogron i owoców cytrusowych.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791