Zapach: przepełniony nutami owocowymi, przez które przebija się nutka wanilii i palonego dębu;
Smak: owocowo-słodowy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, winogrona, nektarynki, toffi, mleczna czekolada, biały pieprz oraz nutka trawy cytrynowej;
Finisz: średnio-długi, o dosyć pikantnym charakterze, z tonami pieprzu, lukrecji oraz owoców letnich.
Destylarnia BenRiach została założona przez Johna Duffa w 1898 roku, w pobliżu Longmorn Distillery, będącą również własnością Duffa. Do gorzelni dołączyła prywatna kolej z lokomotywą parową Puggy, do transportu węgla, jęczmienia, torfu i beczek między gorzelniami. Niedługo po powstaniu kolei w 1900 roku, destylarnia wstrzymałą produkcję w wyniku bankructwa whisky Pattinson's, głównego nabywcy szkockiej whisky. Jedyne słodownie BenRiachs pozostały w aktywnym użyciu produkując słód dla Longmorn. Nie produkowała spirytusu aż do 1965 roku, kiedy została ponownie otwarta, już w portfelu Glenlivet Distillers Ltd. W kolejnych latach zmieniała kilkukrotnie właściciela, natomiast w 2004 została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, z Billy Walkerem na czele, stając się niezależną destylarnią.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791