Single Malt whisky dojrzewająca w tradycyjnych baryłkach oraz amerykańskich beczkach po bourbonie, będąca "Sercem Speyside", czyli regionu, w którym jest produkowana. Uwagę przyciąga bursztynowo-złota barwa oraz świeże aromaty wrzosu, owoców i słodkich nut miodu, orzechów i dębu. Smak jest świeżą iżywa kombinacją owoców, miodu i wrzosu z nutami przypraw wspaniale łączącymi sie z łagodnością dębiny.
Destylarnia BenRiach została założona przez Johna Duffa w 1898 roku, w pobliżu Longmorn Distillery, będącą również własnością Duffa. Do gorzelni dołączyła prywatna kolej z lokomotywą parową Puggy, do transportu węgla, jęczmienia, torfu i beczek między gorzelniami. Niedługo po powstaniu kolei w 1900 roku, destylarnia wstrzymałą produkcję w wyniku bankructwa whisky Pattinson's, głównego nabywcy szkockiej whisky. Jedyne słodownie BenRiachs pozostały w aktywnym użyciu produkując słód dla Longmorn. Nie produkowała spirytusu aż do 1965 roku, kiedy została ponownie otwarta, już w portfelu Glenlivet Distillers Ltd. W kolejnych latach zmieniała kilkukrotnie właściciela, natomiast w 2004 została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, z Billy Walkerem na czele, stając się niezależną destylarnią.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791