Bunnahabhain 21YO Murray McDavid macerowany był w beczce typu hogshead, następnie trafił do beczki po francuskim winie Pomerol, które było produkowane w regionie Bordeaux. Takie zestawienie beczek w połączeniu z wyjątkowym destylatem gwarantuje niesamowity smak, oprawiony klasyczną butelką, która powinina być na wystawie każdego prawdziwego konesera whisky.
Destylarnia Bunnahabhain leży na północno-wschodnim wybrzeżu wyspy Islay, przy ujściu rzeki Margadale. Powstanie zakładu jest zasługą farmerów - braci Greenless, którzy chcieli zwiększyć uprawę jęczmienia. Nazwa oznacza "ujście strumienia". Bracia musieli włożyć dużo pieniędzy w wybrane miejsce, ponieważ w pobliżu nie było żadnych dróg, przystani, ani nawet osad. Cała inwestycja kosztowała łacznie 30 tysięcy funtów. Działalność gorzelni została uruchomiona w 1883 roku i od tamtego czasu, ten najłagodniejszy trunk na całej wyspie, przynosi wielkie zyski.
Zapach: czerwone owoce, truskawki, mleczna czekolada, cappuccino, krówki, toffi, pieprz, sól morska oraz palony tytoń;
Smak: pieczeń z żurawiną, powidła śliwkowe, czekolada, rodzynki oraz lukrecja;
Finisz: długi, lukrecja, dąb z dodatkiem niewielkiej słodyczy.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791