Caol Ila jest jedną z największych destylarni słodowych w portfelu Diageo, której roczny potencjał określny jest na około 6,5 mln litrów alkoholu. Do końca XX wieku tamtejsze whisky nie było ogólnodostępne, jednak na ten moment wolumen sprzedaży brandu przekracza 600 tys. butelek rocznie. Do przełomu doszło w 2002 roku za sprawą dwóch edycji - 12 i 18 letniej. Dostępność tej starszej edycji na dzień dzisiejszy jest już mocno ograniczona ze względu na ogromny popyt i limitowane stany magazynowe.
Zapach: wonny i subtelny. Wyczuwalna lukrecja, pszczeli wosk, siano, ślady dębu torf oraz mięta;
Smak: łagodny, kremowy oraz przyjemnie zbalansowany. Wyczujemy tu wanilię, mleczne krówki, migdały, płatki zbożowe, grejpfruta, nutkę dumu, jak również schnącej na słońcu trawy;
Finisz: długi, z hamonijnie zbalansowanymi nutkami torfu, cytrusów oraz dębu.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791