Zapach: miód wrzosowy, skórka pomarańczy, lukrecja, toffi oraz nutka gałki muszkatołowej;
Smak: miód wrzosowy, słód jęczmienny, cynamon, aromaty dzikiej róży, lukrecji i cynamonu;
Finisz: średnio-długi;
Wyprodukowano zaledwie 6600 butelek 12-letniego Glenallachie, które przez niemal 10 lat spoczywało w beczkach z dębu Chinquapin, a następnie było finiszowane w beczkach typu virgin oak. Bez filtracji na zimno.
W 2019 roku destylarnia GlenAllachie uzyskała tytuł "Szkockiej gorzelni whisky 2019 roku".
GlenAllachie była czwartą destylarnią zaprojektowaną przez Williama-Delme Evansa i zbudowaną przez MacKinleya McPhersona. W lutym 1968 roku destylarnia rozpoczęła produkcję, która wyniosła prawie trzy miliony litrów alkoholu. Pierwotnie produkcja była oparta na dwóch destylatorach, jednak już po 6 miesiącach zainstalowano dwa kolejne. Destylarnia funkcjonowała nieprzewanie przez 29 lat, do czasu gdy została zakupiona przez Campbell Distillers (dzisiejsze Pernod Ricard) i zmienono jej nazwę na Home of Clan Campbell Whisky. W 2005 roku wydano edycję limitowaną 15-letniego Chivas'a Regal'a powstałego z destylatu Glenallachie. W 2017 roku trójka inwestorów: Billy Walker, Trisha Savage oraz Graham Stevenson zakupili destylarnię wnosząc do marki wiele lat doświadczenia związanego z produkcją alkoholi, co w połączeniu z całym knowhow jaki uzyskali po zakupie, okazało się strzałem w dziesiątkę! Na przestrzeni niecałych trzech lat powstało wiele nowych edycji whisky tej marki, co jasno wskazuje na wysokie oczekiwania inwestorów w stosunku do dynamicznie rozkwitającego brandu.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791