Zapach: nuty sherry, gruszki, dojrzałe wiśnie, wanilia, gruszki, orzechy pekan oraz nutka cynamonu i kakao;
Smak: rodzynki, brzoskwinie, jeżyny, miód, orzech włoski z śladem tytoniu i cynamonu;
Finisz: długi, jagody, gałka muszkatołowa, cynamon oraz pieprz.
10-letni Glendronach został nazwany na cześć doliny Forgue, w której znajduje się siedziba destylarni. Destylaty leżakowały w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Proces butelkowania odbył się bez filtracji na zimno.
Destylarnia Glendronach położona jest w dolinie Forgue, głęboko na wzgórzach East Highland w pobliżu Aberdeenshire. Została założona w 1826 roku, co sprawia że była jedną z pierwszych licencjonowanych destylarni. Założycielami były dwie przedsiębiorcze osoby, James Allardice oraz Walter Scott. Pierwszy z nich był pionierem dojrzewania whisky w beczkach po sherry. Pomimo upływu wielu lat, charakter trunku został zachowany. Receptury Glendronach są strzeżone już od prawie 200-stu lat przez parlament gawronów, które tak bardzo kochają Glendronach, że usilnie próbują zagnieżdżać się w magazynach. Ludzie będący elementem gorzelni uważają, że tak długo, jak gawrony zostaną w destylarni, będzie to dobre dla whisky.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791